Beleggen

Beleggen wint steeds meer aan populariteit. Het is toegankelijker dan ooit en niet langer voorbehouden aan financiële experts of grote investeerders. Overweegt u ook om de eerste stappen te zetten in de beleggingswereld, maar weet u niet waar u moet beginnen? Wij zetten alvast de basics op een rijtje, waardoor u in een mum van tijd de regie neemt over uw financiële situatie.

Wat is beleggen?

Wanneer u belegt, investeert u geld in de verwachting dat uw kapitaal op termijn zal groeien. Dit kan bijvoorbeeld door aandelen te kopen van een bedrijf, te investeren in vastgoed of de aankoop van obligaties. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. De waarde van uw investeringen kan namelijk fluctueren, waardoor de kans bestaat dat u een deel van uw inleg verliest. Langs de andere kant helpt beleggen u bij het bereiken van uw financiële doelen is het een slimme manier om uw vermogen op lange termijn te vergroten. Laat u daarom zeker bijstaan door een expert die kennis heeft van uw financiële situatie en risicotolerantie.

Verschillende vormen van beleggen

Er bestaan verschillende manieren om te beleggen, elk met hun eigen risico’s en potentieel rendement. Populaire vormen van beleggen zijn: • Aandelen: wanneer u aandelen koopt van een onderneming, wordt u mede-eigenaar van dat bedrijf. Het rendement van de investering hangt dus af van de prestaties van het bedrijf. • Obligaties: u leent een deeltje van uw geld aan een bedrijf. In ruil daarvoor ontvangt u periodiek rente. Aan het einde van de looptijd van de obligatie krijgt u uw inleg terug. • Vastgoed: de aankoop van vastgoed om te verhuren of met winst te verkopen kan een stabiele inkomstenbron zijn. • Beleggingsfondsen: een combinatie van aandelen, obligaties en andere activa.

Hoe begin ik met beleggen?

Leer bij over beleggen

Om veilig en efficiënt te beleggen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Zowel online als offline vindt u informatie over de verschillende beleggingsproducten- en strategieën. Denk maar aan boeken, online cursussen en financiële nieuwswebsites. Bovendien kan een bank of verzekeringskantoor u bijstaan met deskundig advies om uw kennis over beleggen te vergroten.

Stel een financieel plan op

Start met het in kaart brengen van uw financiële situatie en financiële doelen. Wat wilt u precies bereiken met beleggen en binnen welke termijn?

Bepaal uw risicotolerantie

Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk uw eigen risicotolerantie te begrijpen. Met andere woorden: in welke mate bent u bereid om risico te nemen met uw investeringen? Dit helpt u keuzes te maken die aansluiten met uw financiële doelen en persoonlijk comfort. Het is aan te raden om hierover advies te vragen bij een expert.

Tips voor een vliegende start

Spreid uw risico

Om uw risico te beperken, is het slim om uw investeringen te spreiden over verschillende soorten activa. De kans is klein dat alle activa in één keer zullen dalen, waar u minder kans heeft op grote verliezen.

Blijf beleggen

Een goede tip voor beginnende beleggers is om regelmatig een vast bedrag te investeren, zonder veel rekening te houden met de marktomstandigheden. Zo bouwt u gestaag een beleggingsportefeuille op en is er dus meer kans op succes.

Wees geduldig

Beleggen is een proces van lange adem. Wees daarom geduldig en panikeer niet meteen bij marktfluctuaties op korte termijn. Voor u het weet, is die dip opnieuw weggewerkt. Bent u ook klaar om uw eerste stappen te zetten? We helpen u graag met de uitstippeling van een beleggingsplan op maat.