Pensioensparen, een veilig appeltje voor de dorst op uw oude dag

Als u tijdens uw pensioen enkel afhankelijk bent van uw wettelijk pensioen, kan dat uw levensstandaard beperken. Gelukkig biedt pensioensparen niet alleen een extra centje op uw oudere dag, maar geniet u ook van fiscale voordelen. Wilt u weten wanneer u het beste kunt beginnen met pensioensparen en vanaf welk bedrag dit mogelijk is? Lees dan snel verder.

Vroeg begonnen, half gewonnen.

Uw pensioen lijkt misschien nog een verre toekomst, maar vroeg beginnen met pensioensparen is een slimme zet. Het geheim? Hoe eerder u begint, des te meer profiteert u van de rente waardoor uw spaargeld exponentieel groeit. Nadert uw pensioen wat sneller? Geen zorgen, ook dan is het slim om te starten met pensioensparen. Zo bouwt u een stevig spaarpotje op om uw pensioen nog aangenamer te maken. Dus, ongeacht de afstand tot uw pensioen, nu beginnen met sparen maakt een wereld van verschil.

Bespaar jaarlijks door te sparen voor uw pensioen

Doet u aan pensioensparen, dan haalt u hier een mooi fiscaal voordeel uit. U geniet van een belastingvermindering van minimum 25%*. Dit wil zeggen dat als u in 2024 een bedrag van maximaal 990 euro spaart, u een vermindering geniet van 30% op uw belastingen. Wanneer u tussen de 990 en 1.270 euro spaart, ontvangt u een belastingvermindering van 25%. Het bedrag dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering is jaarlijks beperkt tot 1.270 euro.

*Dit zijn cijfers van april 2024, bron

Vanaf welk bedrag kan ik dit doen?

Grote bedragen sparen is zeker niet nodig. U kan al starten met pensioensparen vanaf 30 euro per maand. Natuurlijk moet u hier nog de vaste kosten bijrekenen, denk maar aan instap- en beheerkosten.

Pensioensparen tak 21 of tak 23 ?

Bij het pensioensparen kunt u kiezen om al dan niet meer risico te nemen. Wanneer u een groter risico neemt kunt u uiteindelijk het hoogste rendement halen, maar dit geeft u geen zekerheid. Dit wordt meestal aangeraden aan mensen die nog lange tijd zullen sparen. Hier spreken we over een pensioenspaarverzekering tak 23. Wenst u toch op safe te spelen? Dan kiest u beter voor een pensioenspaarverzekering tak 21. Omdat het rendement van deze verzekering vaststaat, beperkt u daardoor het risico. Natuurlijk is een combinatie van beide ook mogelijk, vraag raad aan uw makelaar.

Tijd om actie te ondernemen

Uw verzekeringsmakelaar geeft u graag professioneel advies bij de keuze om aan pensioensparen te doen. Zo kunnen we samen onderzoeken wat voor u de beste optie is. Zit u nog met vragen? Wij staan voor u klaar met een gepersonaliseerd voorstel.